Zostały okrzyknięte „najzdrowszymi orzechami” – gdyż zawierają największą ilość antyoksydantów w porównaniu z innymi orzechami. Orzechy włoskie to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych oraz białka – stąd ich cenne właściwości:
- pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu,
- wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
- odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca ze względu na zawartość substancji o nazwie L-arginina – warto więc włączyć je do swojego codziennego menu
- cenne pierwiastki w nich zwarte, t.j.: magnez, cynk, potas, wapń, żelazo doskonale wpływają na pracę mózgu- polecam wszystkim uczniom i studentom
- zawierają także witaminę młodości- czyli witaminę E- która doskonale wpływa na stan skóry i chroni komórki naszego ciała przed starzeniem się
- kawas foliowy zawarty w orzechach jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego kobiety w ciąży powinny po nie sięgać- co uchroni przyszłe potomstwo przed ewentualnymi alergiami na ten produkt
W 100 gramach tego produkty znajduje się aż 654 kcal- jednak spożywane regularnie i z umiarem wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Orzechy włoskie to doskonały dodatek do każdej sałatki, jogurtu czy owoców.
Orzechy kupuj w łupinach i przechowuj w suchym miejscu.