Jesień to czas orzechów włoskich – dlaczego warto po nie sięgać?

Zostały okrzyknięte „najzdrowszymi orzechami” – gdyż zawierają największą ilość antyoksydantów w porównaniu z innymi orzechami. Orzechy włoskie to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych oraz białka – stąd ich cenne właściwości:

  • pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
  • odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca ze względu na zawartość substancji o nazwie L-arginina – warto więc włączyć je do swojego codziennego menu
  • cenne pierwiastki w nich zwarte, t.j.: magnez, cynk, potas, wapń, żelazo doskonale wpływają na pracę mózgu- polecam wszystkim uczniom i studentom
  • zawierają także witaminę młodości- czyli witaminę E- która doskonale wpływa na stan skóry i chroni komórki naszego ciała przed starzeniem się
  • kawas foliowy zawarty w orzechach jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego kobiety w ciąży powinny po nie sięgać- co uchroni przyszłe potomstwo przed ewentualnymi alergiami na ten produkt

orzechy włoskie

W 100 gramach tego produkty znajduje się aż 654 kcal- jednak spożywane regularnie i z umiarem wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Orzechy włoskie to doskonały dodatek do każdej sałatki, jogurtu czy owoców.

Orzechy kupuj w łupinach i przechowuj w suchym miejscu.

Beata Kopaniecka | 17 października 2016

Leave a Reply