Jest mi ogromnie mi艂o poinformowa膰 i偶 przepis na jesienne leczo z ciecierzyca wygra艂 w konkursie „Prze艣lij przepis” organizowanym w ramach projektu Zachowaj R贸wnowag臋 przez Instytut 呕ywno艣ci i 呕ywienia.
To m贸j drugi przepis, z kt贸rym odwa偶y艂am si臋 wsi膮艣膰 udzia艂 w konkursie i uda艂o si臋!!
Love my job馃崗
Przepis na zwyci臋skie leczo
Sk艂adniki
- 60 g cukinii
- 40 g cebuli
- 60 g obranej dyni
- 20 g obranej marchewki
- 45 g papryki czerwonej
- 25 g papryki zielonej
- 130 g pomidora
- 20 g kukurydzy
- 40 g ciecierzycy
- 10 g oliwy z oliwek
Spos贸b przygotowania
Ciecierzyc臋 namoczy膰 na noc, nast臋pnie ugotowa膰 wed艂ug wskaz贸wek na opakowaniu. Marchew ugotowa膰 na p贸艂twardo i pokroi膰 w kostk臋. Pozosta艂e warzywa posieka膰 w kostk臋.聽鈥–ebule zeszkli膰 na oliwie, doda膰 papryki, przykry膰 i poddusi膰. Doda膰 cukinie wraz z dyni膮, kukurydz膮 i pomidorem, podla膰 woda i dusi膰. Przyprawi膰 zio艂ami do smaku.