Przepisy – Czarna soczewica z warzywami

Składniki

  • Czarna soczewica- 2 łyżki suchych ziaren(40g)
  • Marchew- 1 mała sztuka (70g)
  • Cebula-1/2 sztuki (30g)
  • Papryka zielona-1/2 sztuki (40g)
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka (10g)
  • sos sojowy ciemny do smaku
  • Mieszanka orkiszu z makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami Firmy Melvit- gotowy suchy produkt do ugotowania- 3 łyżki (30g)

dietetyczne danie

Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać marchew, przykryć i poddusić. Gdy zmięknie dodać paprykę, całość skropić sosem sojowym, podlać odrobiną wody, przykryć i podduszać kolejnych kilka minut. Na końcu dodać ugotowana soczewicę.

Mieszankę makaronu ugotować.

Wartość energetyczna posiłku na zdjęciu:

  • porcja – 425 kcal
  • Białko – 17,3g
  • Tłuszcz – 11g
  • Węglowodany – 66g
  • Błonnik pokarmowy – 10g
  • Wymienniki węglowodanowe (WW) – 6
Beata Kopaniecka | 16 października 2016

Leave a Reply